Nu har Axel fået fast føde i 10 uger og jeg har fundet ud af at der er stort efterspørgsel på opskrifter på babymad. Derfor tænkte jeg at jeg ville dele mine opskrifter her på bloggen. Axel har en ret stor appetit, så vi nåede aldrig til fasen med vælling. Han krævede grød med det samme, så det er der mine erfaringer starter.
Vi gav Axel risgrød og hirsegrød i tre uger og så blev han også introduceret for havregrød.
Grød er verdens nemmeste mad at lave, især hvis du holder dig til at lave den på vand. Hvis du bruger modermælk eller erstatning, så vent med at blande det i grøden til sidst, så det ikke brænder på. Vi bruger ikke modermælk i grøden da min kone stadig er leveringsdygtig og Axel gerne tager en tår efter maden. På den måde kan vi også spise samme grød sammen med ham.
Skal der modermælkserstatning i maden? – Nej, ikke nødvendigvis. Bare husk at barnet har behov for vitaminer, mineraler og proteiner at vokse på. Hvis du ikke tilsætter protein og vitaminer til grøden, så skal barnet have mælk hos moderen også (men det får det jo som regel alligevel). Hvis moderen ikke er leveringsdygtig eller barnet ikke vil have bryst, så er modermælkserstatning en mulighed.
Vi købte en enkelt brik modermælkserstatning, men vi har aldrig brugt den. Min holdning er at naturlig mælk og fødevarer er bedre end kunstige.
Gode råvarer
Jeg bruger kun de bedste og helst økologiske råvarer til maden. Det gælder både Axels og vores egen mad. På den måde sikrer jeg den størst mulige næringsværdi og undgår flest mulige tilsætnings- og giftstoffer. Jeg bruge aldrig hel- eller halvfabrikata, alt laver jeg fra bunden.
Men er det ikke svært? Nej, det er så nemt som at klø sig i enden!
Vi køber stort ind, så jeg købte et par poser rismel, majsmel og hirseflager; alle økologiske. Rismel var iøvrigt den grove af slagsen.
Majsgrød
- Majsmel
- Vand
- Olie
Jamen hvor meget skal jeg bruge af hver ingrediens? Rolig nu, ingen panik; jeg bruger sjældent præcise måleenheder på mine opskrifter. Mængden afhænger nemlig af en hel række faktorer som varmekilde, gryde, om du bruge låg, vandets hårdhed, råvarernes kvalitet osv. Derfor handler det om at føle maden og bruge sund fornuft. Derudover skal maden mislykkes et par gange før det lykkes helt, men så bliver den til gengæld også himmelsk i stedet for middelmådig 😉
Jeg tog udgangspunkt i ca. 3 dl vand, satte gryden på varmen og tilsatte majsmel under omrøring indtil grøden havde en god konsistens, efter min opfattelse af hvordan grød er bedst. Nogle foretrækker den så tyk at den kan skæres, men jeg kan bedst lide den let flydende, men stadig tyk.
Når grøden er færdig tilsætter jeg et skvæt økologisk jomfruolivenolie af god kvalitet.
I starten spiser barnet kun et par teskefulde grød. Det gjorde Axel i hvert fald, men det er næsten umuligt kun at lave to teskefulde grød, så derfor blev det hurtigt en vane at spise resten selv sammen med ham. Vi tilsatte dog en anelse salt til vores grød og fandt ud af at det meste smagte godt med enten kanel, akasiehonning og rosiner. Men lad være med at give baby andet end den rene grød. Baby kan endnu ikke håndtere salt fordi nyrerne ikke er helt udviklet.
Hos os var majsgrød ikke en succes. Den faldt hverken i Axels eller vores smag, så vi fortsatte med risgrød og hirsegrød.
Risgrød
- Rismel
- Vand
- Olie
Samme fremgangsmåde som majsgrød. Køb nu en ordentlig rismel – ikke noget halvfabrikata, det er tre gange så dyrt og indholdet er det samme!
Tip: Rør først melet ud i koldt vand, så klumper det ikke 😉
Risgrød er et hit hos Axel!
Hirsegrød
- Hirseflager
- Vand
- Olie
Samme fremgangsmåde som majsgrød.
Hirsegrøden bruger vi stadig, så den kan man have glæde af længe.
Havregrød
- Havregryn
- Vand
- Olie
Hmm, her afviger jeg lidt fra den økologiske bane. Jeg bruger den gode gamle OTA Solgryn i rød pakke med gul sol på. Hvorfor? Ja, jeg ville faktisk helst bruge økologisk, men jeg har efterhånden prøvet alle varianter på markedet og OTA Solgryn er den eneste hvor producenten har evnet at sortere alle avner fra grynene. Det er mig en gåde hvorfor samme producent ikke kan sortere avnerne fra i sin økologiske udgave.
Jeg er åben overfor anbefalinger hvis du skulle have andre erfaringer.
Axel nægter at spise andet end havregrød til morgenmad og åbenbart skal der være en klat sveskemos på toppen, men det kan du få opskriften på en anden gang.
Skriv et svar