En af de bedste marmelader jeg endnu har lavet er denne marmelade med æbler og svesker. Jeg fandt på denne opskrift fordi jeg havde en pose svesker til at ligge som havde overskredet sidste salgsdato og da jeg ikke bryder mig om at smide mad væk, så besluttede jeg mig for at bruge dem til marmelade.
Svesker er temmelig kraftige i smagen så jeg ville ikke lave en ren sveskemarmelade og tænkte at en kombination af svesker og æbler ville være godt. Svesker er jo tørrede blommer så de suger en del vand under kogning; det betyder at marmeladen ikke kræver så meget stivelse og den får en cremet konsistens.
Jeg kan godt lide at marmeladen er stiv, så derfor bruger jeg lidt stivelse i mine opskrifter. Jeg har valgt at bruge Melatin der er et gammelt kendt vegetabilsk produkt lavet af agar. Agar er en alge med et stort indhold af stivelse. Der findes andre muligheder som fx gelatine eller pektin. Pektin findes naturligt i nogle frugter, mens gelatine er et biprodukt af animalsk produktion.
Det meste marmelade holder sig fint i køleskabet pga. sukkeret, men jeg bruger nu alligevel en tsk atamon for at sikre holdbarheden. Jeg skyller også glas og låg i kogende vand og Atamon. Atamon er natriumbenzoat som hindrer skimmel og svamp i at formere sig.
Jeg overvejer stadig om jeg burde udelade Atamon, for at undgå tilsætningsstoffer, men det kræver at jeg sætter mig lidt mere ind i konservering og det må vente lidt endnu.
Opskrift
- 750 g æbler
- 250 g svesker
- 1 stang kanel
- 3 tsk vanillesukker
- 500 g rørsukker
- 1 tsk melatin
- 1 tsk atamon
Skræl æblerne og skær dem i små stykker. Skær svesker i små stykker. Kog svesker og æbler i 20 minutter sammen med kanel. Tilsæt sukker og kog i 20 minutter mere. Lad marmeladen køle lidt af (ca. 95 grader) og tilsæt Atamon og rør Melatin i sammen med 2 spsk sukker.
Hæld straks marmeladen på de skyllede glas.
Inge-Lise Lindstrøm says
Skal der ikke tilsættes vand ?
erikback says
Hej Ingelise
Det kommer an på æblerne. Der er meget saft i æbler og vand er ikke nødvendig. Jeg foretrækker så meget frugt som muligt, men du kan tilsætte vand efter behag 😉
– Erik