
Endnu engang har jeg måttet beklage at jeg ikke kunne give opskriften på en af mine køkkenkreationer. Derfor har jeg lovet mig selv at jeg vil blive lidt bedre til at skrive opskrifter ind i bloggen.
Opskrifter har tendens til at være længe om at finde vej til nedfældelse fordi de kan være ganske svære at skrive så resultatet bliver det samme som mit. Det er som at skrive en vejledning i at binde snørebånd – næsten umuligt.
Jeg søger stadig en god og sjov måde at formidle en opskrift. De mest inspirerende kogebøger er tit de utraditionelle. De helt almindelige opskriftsamlinger er ligeså spændende som ordbøger eller de for længst svundne telefonbøger; de er intet andet end inspiration og opslagsværker.
Men noget så vigtigt som vores daglige føde bør være mere end et opslag; opskrifter bør være fængslende og motivere til kreativitet.
Jeg bruger ofte opskrifter, men jeg følger dem sjældent.
Nå, tilbage til temaet for dette indlæg…
For et par uger siden var jeg til koncert med Off Beat (det kor jeg synger i) og efter nogle muntre julesange bliver man, som bekendt, ganske brødflov og vi besluttede at indtage nogle af de lokale delikatesser. For mit vedkommende bestod delikatessen af to tarteletskaller, friske fra plasticposen, med tarteletfyld fra konserves som var opvarmet i mikroovn. Salaten bestod primært af en cherrytomat og to strimler rødløg.
Suk! – disse mennesker har ingen respekt for god mad og jeg tænkte: … de må jeg kunne gøre bedre!
Inspireret af diverse blogs på nettet sammensatte jeg følgende opskrift på tarteletter. Fyldet har jeg lavet på den nemme måde; jeg brugte kyllingeinderfilét, men jeg burde have kogt en hel høne til kødet faldt fra knoglerne af sig selv.
Først kastede jeg mig over butterdejen. Jeg har aldrig lavet butterdej før; det er ganske nemt, men tidskrævende.
Ingredienser til butterdej 8-9 skaller:
- 200 g sigtet spelt
- 1/2 tsk havsalt
- 40 g smeltet smør (brug nu rigtig smør! God kvalitet er vigtig)
- Saft af 1/4 citron
- ca. 1 dl vand
- 125 g smør til udrulning
Hvis du bruger groft salt, som jeg gør, så opløs det i vandet først. Bland spelt, salt, smør, citronsaft og vand. Ælt det godt sammen og lad dejen hvile lidt. (Du kan evt. klargøre grønsagerne imens)
Rul derefter dejen ud i en firkant og læg de 125 gram smør ovenpå. Der kan være en god idé at trykke smørret til en flad firkant først (brug mel så det ikke sidder fast på hånden). Fold hjørnerne ind over smørret så alt smørret er dækket af dej og sæt det hele i køleskabet i 10 minutter.
Rul nu dejen ud til et rektangel på ca. en halv centimeters tykkelse. Pas på at smørret ikke bliver presset ud; drys med mel hvis smørret alligevel skulle titte frem. Fold en trediedel af dejen ind til midten og den sidste trediedel over den første. Læg dejen i køleskabet i en halv time.
Gentag processen med udrulning og afkøling 3-4 gange og så er butterdejen klar til brug.
Så langt, så godt!
Nu skal dejen formes til skaller og bages i ovnen; se det burde jo være nemt nok. Hvis du har en og meget gerne flere forme til fx muffins, så er det jo nemt lige at beklæde indersiden af formen med butterdej.
Man kan godt få specielle forme til at lave skallerne med, men jeg valgte at bruge nogle forme jeg fandt i bunden af køkkenskabet. Frejdigt og fuld af optimisme stak jeg runde butterdejsbolde ud med et glas og rullede dem flade. Derefter beklædte jeg en enkelt form med dejen. Af erfaring ved jeg at det altid er en god idé at prøve med en enkelt først for at se om det virker.
Jeg bagte skallen i 10 minutter ved 200 grader i varmluftsovn med undervarme. Efter de første to minutter var skallen smeltet og krøbet ned i bunden af formen og efter yderliger 8 minutter var den boblet op på midten. Det skulle blive svært at fylde denne halvbagte butterdejsklat med hønsekød og asparges.
Klog af skade og stadig fyldt med optimisme klargjorde jeg fire nye butterdejsskaller. Denne gang dobbelt så tykke (ca. 0,5 cm) og rullede dem ud så de dækkede hele indesiden af formen plus lidt af kanten, så de ikke kunne kravle ned på bunden når smørret smelter. Jeg satte dem i ovnen og besluttede at give dem 15 minutter denne gang.
Det skulle vise sig at skallerne var ligeglade med mine forholdsregler og de kravlede lystigt ned på bunden og lavede en god klat halvbagt butterdej.
Det stod mig nu klart at dejen ikke skulle have mulighed for at kravle i en anden retning end min vilje ønskede. Jeg gav hovedet en skalle og vred de sidste hjerneceller og kom på en enkel og genial løsning. Jeg vendte formene med bunden i vejret og beklædte ydersiden med butterdej. Nu kunne dejen for min skyld godt kravle ned, for så ville der stadig være en skal.
Jeg satte et nyt forsøg á 4 skaller i ovnen, denne gang ved 220 grader i 21 minutter! Skallerne blev perfekte og kunne endda rumme langt mere end dem man køber i butikkerne.
Ingredienser til fyldet:
- 200 g kyllingeinderfilét
- 1 løg
- 2 gulerødder
- Knoldselleri (samme mængde som gulerødder)
- 0,5 l Bouillon (grønsag eller kylling)
- Olivenolie
- 1 dl fløde
- 1 bdt grønne asparges
- 1 sjat tør sherry
- Salt og peber
Løg, gulerødder og selleri skæres i mindre stykker og svitses i olien. Tilsæt kylling og derefter bouillon. Lag det hele simre i en times tid. Si suppen fra og pluk kødet i små stykker. Grønsagerne kan du gemme til noget andet dagen efter fx mos.
Skyld og skær asparges i små stykker (husk at knække enden af). Svits dem i olie og tilsæt en sherry. Lad det simre under låg i 5-10 minutter.
Kog suppen op igen og tilsæt fløde, lidt sherry, salt og peber. Jævn med majsstivelse. Tilsæt derefter kyllingstykker og asparges.
Jeg valgte den nemme løsning med majsstivelse, men jeg tror altså at resultatet blive bedre ved at bage saucen op med smør og mel.
Servér fyldet i skallerne.
Tak for opskrift med spelt, som netop var, hvad jeg ledte efter… kunne godt have fortalt, at dejen skal lægges over formene, for det står i gamle kogebøger. 😉
Opskriften ligner lidt en genvej mth, udrulning, og det er også fint.
Nu håber jeg så, mit resultat vil blive flot.
Hilsen, Hanne