
Det er for stort et arbejde at lægge en ny dej hver dag, så derfor har jeg lavet denne opskrift på en koldhævet dej, der kan holde sig i køleskabet i tre dage.
Jeg tager en tredjedel af dejen hver dag. På den måde tager det kun fem minutter at bage friske gulerodsboller hver morgen. Selve dejen lægger jeg aftenen før jeg skal bruge den, for den tager 8-12 timer at hæve.
For at gøre det nemt deler jeg dejen i tre portioner og lægger hver portion i en plastikbeholder med låg. Der skal naturligvis være plads til at dejen kan hæve til næsten tredobbelt størrelse. Beholderne sætter jeg i køleskabet, klar til at tage ud når jeg skal bage.
Gulerodsboller
3 x 8 stk.
Ingredienser
- 10 g økologisk gær
- 1 tsk havsalt
- 8,5 dl koldt vand
- 300 g revne økologiske gulerødder
- 0,5 dl koldpresset jomfruolivenolie
- 250 g groft spelt
- ca. 500 g økologisk hvedemel
- ca. 500 g sigtet spelt
Fremgangsmåde
- Læg gær i et stort dejfad
- Tilsæt salt og lad gæren smelte. Brug evt. en dejske til hjælp
- Tilsæt vand
- Tilsæt gulerødder og bland ingredienserne
- Tilsæt lidt af melet og rør godt rundt
- Tilsæt olie
- Bland derefter mel i indtil du ikke kan bruge dejskeen mere
- Brug nu fingrene til at ælte det sidste mel i
- Del dejen i tre portioner og læg den i plastikbeholdere
- Sæt dejen i køleskabet og lad den hæve 8-12 timer
Bagning
- Tag en portion dej ud af køleskabet
- Drys lidt mel på et stort skærebrædt og ælt dejen.
- Brug en skarp kniv til at dele dejen i otte lige store stykker; jeg former ikke bollerne, det klarer de selv mens de efterhæver. Tip: halvér dejen indtil du har otte stykker
- Læg dejen på en bageplade med bagepapir
- Lad bollerne hæve i 45 minutter
- Bag bollerne i ovnen ved 220 grader i 17 minutter (varmluft)
OBS! Din ovn kan være forskellig fra min, så temperatur og bagetid kan svinge en del. Prøv dig lidt frem.
Du kan finde flere af mine opskrifter i artiklen Opskrifter der gør hverdagen lidt sjovere.
Skriv et svar